11.12  Registrace 2021
 

Informace pro stávající členy klubu

Lukáš.:

Licenční známky ze svazu mám již doma a čekáme pouze až nám z tisku přijdou samolepky s údaji které musí mít každý z nás na všech modelech od 250g nahoru. Každý člen od nás dostane arch samolepek s těmito údaji zároveň s členskou nálepkou do průkazky. A bude pouze na každém z vás, jakou formu si na model nalepíte. budete mít 2 možnosti.

1) Psanou verzi (Např. Moje číslo licence a kód UCL)

CZE510-34

CZEt7slfy2nqzwrj

2) Formou QR kódu, který obsahuje veškeré tyto informace. K přečtení stačí pouze Chytrý mobilní telefon a aplikace ke čtení QR kódů

Jednu z těchto dvou forem musí mít od 1.1.2021 na svém modelu VIDITELNĚ každý z nás a je jen na nás jakou formu si kdo zvolí. Pouze letadla, se kterými budete jezdit po soutěžích tak musí mít aplikovanou Variantu 1. Na modely se kterými nesoutěžíme tak je to jedno co si dotyčný zvolí. Vyjímku mají pouze majitelé maket, ti tuto nálepku můžou mít uvnitř v přístupně části trupu modelu.

Aktuálně jsou všichni členové registrováni, poprosím Vás, zkontrolujte si VŠICHNI podle své průkazky a odkazu níže, zda je vše v pořádku, je to pro vaše dobro, pokud u někoho bude při kontrole v odkazu nějaká nesrovnalost tak mě kontaktujte abych to mohl dořešit se svazem. Díky

Kontrolu licence provedete ------>   Kontrola Licence   <----------

 

 

 

 

 

 

4.11  Členské poplatky pro rok 2021 + Registrace pod ÚCL podle nového zákona od 1.1.2021
 

Věnujte pozornost tomuto příspěvku

Lukáš.: Rok s rokem se nám sešel a opět se nám blíží konec roku. To znamená že musíme opět zaplatit členské poplatky pro nadcházejicí rok 2021. Jen letos to bude trochu jiné. Od nového roku pro nás modeláře platí nový zákon o registraci. Vy jako členové našeho klubu, se nemusíte starat v podstatě vůbec o nic. Veškeré registrace již z větší části proběhly automaticky podle Evidenční karty, kterou každý rok posíláme na svaz. Jen prosím všichni včas zaplaťte příspěvky aby jsem mohli registrace a vše kolem dokončit opravdu včas do konce roku, ať do roku 2021 vstupujeme v pořádku.

Jsou jen dvě věci, které po vás potřebuju :

1) v odkaze níže ( Kontrola licence ) si prosím zkontrolujte podle svého licenčního čísla (Naleznete na průkazce), zda registrace proběhla v pořádku. Pokud by byly nějaké nesrovnalosti tak mě prosím kontaktuje ( o Robinovi K. vím že je problém, chybí mi v EK email, který jsem již doplnil a po aktualizaci Karty klubu na svazu se vše napraví.

Kontrola Licence

2) Na každý svůj model od 250g letové hmotnosti je třeba viditelně umístit (například na směrovku) číslo své licence (např. CZE510-34) a číslo registrace Svazu modelářů pod ÚCL  ( na číslo se momentálně čeká od UCL)

Určitě ale VŠEM doporučuji si přečíst tento článek, hlavně první část : https://svazmodelaru.cz/klem/vyplneni-evidecnich-karet/

Letos jsme se dohodli že dáme členské bonusy i za účast na brigádě, protože jsme letos moc po vystoupeních nejezdili z důvodu COVIDu a udělali jsme plno práce na letišti. Dva z našich členů (David B. a Honza M.)  tak dovezli na brigády plno svého vlastního materiálu bez toho aby si jej nechali zaplatit. Tak z toho důvodu jsme se dohodli že těmto členům nebudeme účtovat žádné poplatky pro rok 2021. To jen pro vysvětlenou, kdyby se někdo ptal proč tito lidé mají v kolonce na zaplacení částku NULA.

V pravé části tohoto příspěvku naleznete dokument (Poplatky 2021) s tabulkou, kde se najdete v kolonce a vidíte pak částku, kterou máte zaplatit na členství pro rok 2021.

Poplatek zaplaťte převodem na účet 1020888814/6100 LMK Nový Jičín
Variabilní symbol 2021, do poznámky uveďte jméno.
Prosím zaplatit nejpozději do 30.11.2020

 

 

Poplatky 2021

 

 

1.11  Uplynulé brigády a vylepšení letištího zázemí v Příboře
  Lukáš.: Co se teď děje kolem nás, nám celkem dost zkomplikovalo zbytek sezóny. Sice vypadá že se nic neděje ale za poslední dobu se to událo dost.Nelenili jsme a zábavu si někteří našli a pustili jsme se do boud. Během září a října se stihly vyměnit okna, vymalovat, postavit kuchyň, pořidit sporák a položit nové lino na podlahu. Za lino děkujeme Jurovi Tinkovi. Je tam sice ještě pár drobností které se musí dodělat ( natáhnout světla, vodu a odpad), ale z velké části už je hotovo a nabralo to nový level. Děkuji všem kteří se podíleli a věřím že nám to vydrží dlouho pěkné a že se všichni budeme podílet na tom aby bylo uklizeno a nedělalo se tam zbytečně skladiště z věcí které se doma nehodí, ale co kdyby se na letišti mohlo hodit, nebude se to tam hodit, co je třeba už tam je. Více ve fotkách :-)  Od jara jsme tedy společně stihli : Z velké části udělat novou střechu, natřít boudy a pergolu, uklidit servisní boudu a udělat nové zázemí v hlavní místnosti a vyházet spoustu nepotřebných věcí.

 

 

Lukáš

 

 

2-4.10  Jet Meeting 2020 Modelpark Suché
  Lukáš.: Jak už mnozí ví, tak jsem si na oslavu čtvrt století pořídil turbínu. A nechali jsme se ukecat a vyrazili jsme s karavanem na druhou stranu republiky trošku zviditelnit klub na sraz turbínových modelů do Suché u Teplic. Ihned po příjezdu jsme byli nadšení z perfektní asfaltové plochy a super zázemí letiště ( sbírali jsme i inspiraci) Byla to pro nás první taková akce a jsem rád, že kolektiv jetařů nás mezi sebe okamžitě vzal i když jsme přijeli úplně poprvé a nevěděli co a jak nás čeká. Všichni byli ochotni nás pořádně do problematiky turbín zasvětit a ukázat i hodně věcí na co si dát případně pozor. Je třeba se pořád něco nového učit a tohle je pro nás nové neprozkoumané odvětví. Společnost nám dělal Peťa Opičák z Pohořelic, kterého většina z Vás jistě zná. Lítalo se celý víkend a za vlast padlo celých 20L paliva co jsme sebou měli. Kdyby jsme paliva přivezli více tak padne všechno. Počasí bylo parádní a užili jsme se lítání na asfaltu, na který se tak často nedostaneme. Když dovolí čas, tak se rádi na podobnou akci za klukama určitě zase vydáme. Více ve fotkách :-)

 

 

Lukáš

  Rajče

 

13.9  Vystoupení Handicapované děti Mořkov
  Lukáš.: Jedno z mála letošních vystoupení, které mohlo být za současných okolností uskutečněno. V Mořkově na této akci jsme již v minulosti vystupovali a kdo byl, tak ví, že zde s letadly není moc prostoru na chyby. Na vystoupení jsme se vydali ve složení Mirek, Lukáš, Vlastik a Patrik. Zalítali jsme s halovkama, drony a zajezdili auty a Mirek celé vystoupení skvěle okomentoval i se soutěžní vložkou. Jsme rádi, že aspoň nějaké vystoupení se nám letos podařilo objet. Snad bude příští rok lepší :-)

 

 

Lukáš

    

 

11-13.9  Otrokovice 2020
  Láďa: Kvůli koroňákovi se jarní Otrokovice nekonaly, ale začátkem září se již podařilo. Z našeho klubu jsme se vyskytli jen čtyři, přesto byl plný dům. Přijeli i borci ze Slovenska a tradičně přivezli svoje rychlíky. Elektrické i spalováky. Jedna červená loď jezdí kolem 130 km/h. Hojná byla i účast dalších plavidel od plachetnic (moc nefoukalo) přes jachty až po válečné lodě. Samozřejmě se i lítalo s hydroplány, nádhera to byla v noci. Jezdilo se i s auty a nádherné bylo BVP které jezdilo, plavalo a vše se na něm hýbalo. Otestoval jsem svoji novou záchranářskou loď se třemi úspěšnými zásahy. Samozřejmě fungoval bezvadný servis za který patří pořadatelům velký dík, hlavně za zajištění  nádherného počasí s trenýrkovou teplotou. Už teď se těším na jarní Otrokovice a všem doporučuji účast.

 

 

Láďa

    

 

28-30.8  Mordor 2020
  Lukáš.: Letošní ročník Mordor Festu jsme pojali trochu netradičně... Z důvodu Corona pauzy se nekonala velká řada modelářských akcí, tak jsme toho trošku využili a na letošní ročník jsme sezvali i lidi z okolních klubů. Původně jsme měli strach o to, zda vyjde počasí, ale jak je vidno z fotek, tak počasí vyšlo nakonec úplně perfektně. Jsem za klub rád, že celý víkend byla "fronta" na lítání, pořád se ve vzduchu něco dělo a hlavně bylo na co koukat, což přilákalo i plno místních z přilehlého Příbora. Přiletěl se za náma podívat i Robert s vírníkem a udělal pár vyhlídkových skoků se zájemci. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se jakkoliv podíleli s přípravami a chodem celé akce ať už se jedná o pivo, uzené klobásky, zelňačku a hlavně úklid... V příštím roce budeme určitě pokračovat v podobném duchu a určitě zase pozveme další lidi. Více snad napoví galerie..

 

 

Láďa

    

 

17-19.8  Valašské polétání
  Lukáš.: Přišla mi  od kluků z Valmezu pozvánka na "Valašské polétání". Je to akce uspořádána jako poděkování za pomoc při pořádání Leteckého dne s Martinem Šonkou. Jsme pozvaní jako celý klub, tak kdo budete moct, klidně dorazte a Vemte sebou dobrou náladu. Pivo a guláš je zajištěno. Vemte letadla a dorazte, kluci se na nás těší.

 

 

    

 

1-6.7  Kelč 2020
  Lukáš.: Po dlouhém koronavirovém čekání jsme se dočkali radostného emailu od Zdeněčka Vlacha se standartním termínem modelářského setkání v Kelči. Někteří jsme vyrazili již ve středu a vyhlíželi jsme další přijíždějící účastníky. Letos byla hospoda vylepšena o velký stan, který zapůjčila Kopřivnická TATRA, bylo fajn že stan byl, bylo aspoň místo kde posedět as chovat se před deštěm, který nás letos dostihnul. Páteční večer se klasicky nesl v duchu Cimbálovky a maškaráku. Více na přiložených fotkách a videu..

 

 

Láďa

Související obrázek Část1

Související obrázek Část2

12-14.6  Jarní Baška "Memoriál Kamila Pláničky"
  Lukáš.: Již tradičně jsme v čele s Peťou Pláničkou udělali jarní polétáni na vodě v Autokempu Baška. Opět jsme se mohli tešit s hojné účasti modelářů, i když bylo více lidí s lodičkama než s letadlama. A taky přihlížejicích bylo plno a mnoho z nich se také za náma chodilo dívat a ptát do kempu. Největší lákadlo byly samozřejmě modely lodí, na kterých se majitelé opravdu vyřádí s doplňky a různými detaily. Někteří z nás si pro modely dokonce i zaplavali, při naší smůlu zrovna proud nešel ke břehu ale směrem pryč. Tak byla celkem zábava modely dostat i zpět na pevninu. Již teď se můžeme těšit na podzimní bašku a to v termínu 25-28.9.

 

 

Láďa

    

 

17.5 Otevírání letiště Příbor
  Lukáš.: Letošní otvírání letiště se nám kvůli vzniklé situaci kvůli koronaviru trošku opozdilo. Otevírání jsme pojali lehce skromně a kromě grillu a každý svých pochutin, jsme se nepouštěli do žádných větších akcí. Na letiště jsme se začali sjíždět již kolem 9h ranní abychom poseděli a polítali. Létat se tentokrát ale kvůli větru moc nedalo, tak jsme aspoň měli čas na to probrat co a jak by jsme letos mohli na letišti a boudách letos udělat. A nápadů bylo mnoho.

 

 

Láďa    

 

3.5  Bridády Letiště
  Lukáš.: Bohužel sitauace je nyní taková, že vypadá že se nic neděje, ale stále se toho děje plno. Hlavně se řešilo zastřešení našich letištních Unimobuňek, aby se po každém větším dešti neřešilo že tam zatéká. Koncem roku 2019 jsme dostali darem od Juraje Tinky železné profily ze starých hangárů, aby jsme je použili na výrobu konstrukce na střechu. Materiál se odvezl k Davidu Bilíčkovi na firmu a ten po chvílích konstrukci posvařoval. Během dubna se celá konstrukce převezla na letiště a byla uspořádána první brigáda kdy se montovala konstrukce na střechu. Poté se čekalo na objednané plechy a druhá brigáda byla koncem dubna, kdy se plechy montovaly na střechu. Největší zásluhu na tomhle všem má David B. a Mirek M... Samozřejmě taky děkuji všem, kteří se na těchto dvou větších brigádách podíleli, nebudu vás tu jmenovat. kdo byl tak víte a určitě se vám to příjemně promítne při placení poplatků pro další rok.

Já se ani jedné brigády kvůli práci bohužel zúčastnit nemohl, tak jsem se jen s pár lidma domluvil a o víkendu kdy jsme měli čas, byli jsme domluveni že půjdeme lítat a když nakonec počasí dovolilo tak jsme začali pergolu a unimobuňky brousit a natírat. Jenže tím že dřevo je totálně vyschlé, tak barva která nám měla vyjít na vše, vyšla nakonec jen na 1/3 toho co jsme počítali. Takže barvu zajedu ještě dokoupit a počítejte i ostatní s tím, že budou minimálně ještě 1 - 2 brigády na to aby se boudy dodělaly zvenčí, a pak se začal dělat i interiér. V hlavě máme i pořízení elektrocentrály aby jsme na letišti měli elektřinu.

Veškeré info o brigádách už opravdu asi nebudeme rozesílat každému v SMS a budeme je vždy psát zde na web do pravého sloupečku, protože z 30ti odeslaných zpráv se nám vrátí pouze cca 5 odpovědí, a to stejně jen od lidí kteří chodí a pomáhají všude kde můžou. I když nemůžete tak prosím dejte vědět. V klubu je nás k dnešnímu dni 35členů a aktivně se na vystoupeních, brigádách a jiných akcích podílí 10lidí..

Všem kteří se jakkoliv podíleli mockrát děkujeme.

 

 

 

    

 

4.3  Kurz stavby ULL Hodonín
  David M.: Přihlásili jsme se s Michalem Chromým na inzerovaný kurz stavby dřěvěných letadel v Hodoníně. Zájem byl veliký, prvního kurzu se zúčastnil v lednu Juraj Tinka, my jsme se dostali na řadu 29.2. v sobotu. Vyrazili jsme raději dříve a taky jsme dobře udělali. Měli jsme možnost prolézt celou firmu, která vyrábí celodřevěné jednomístné typy SD1 a dvoumístné SD2. Celodřevěné je trochu zavádějící, protože používají v konstrukci skelné a uhlíkové látky ( kombinovaný uhlíko- pěnový nosník) a také extrudovaný polystyren ( žebra, přepážky, náběžné hrany kormidel). Během kurzu jsem byl udiven jak složité je vybrat spravné dřevo ke stavbě. Ideální je průměr kmene 40cm a strom by měl být 100let starý, neměl by být ani z měkkého ani z tvrdého podloží. Prkna mají schnout minimálně 3roky. Během sušení v sušárně se z počátku zvyšuje vlhost,tak aby dřevo nepopraskalo. Mezi další poznatky patří správná orientace dřevěných let/vláken nosníku, defekty materiálu, jak se zvyšuje pevnost během konstruovaní letadla. Že používáme českou překližku. Borovice má zvláštnost, lepené spoje se nezmí brousit- vyhladíme povrch a lepidlo nevsaje dovnitř. Správná výroba šichtového spoje, například tenkého potahu, ten poté zaručuje bezpečné přenášení axialních sil v potahu. To a mnohem více, kdyby jste měli zájem, tak se můžete přihlásit na další kurzy. Obkoukali jsme nějaké finty a nářadí, které se hodí pro každého modeláře, na oběd jsme dostali řízky a tak celkově můžu zhodnotit tento celý den, jako přínosný a obohacující.

 

 

 

    

David M

24.1  CTR letiště Mošnov a naše letiště v Příboře
  Lukáš: Během výroční schůze jsme řešili i problematiku toho, že se mnozí co chodí lítat na letiště nehlásí na Mošnov... Více mě však překvapilo, že mnozí byli překvapeni že se někde musí volat.. Tím tedy všechny prosím aby si přečetli TENTO článek a opravdu se na věž v Mošnově hlásili pokaždé co tam někdo přijede. Žádné takové že, "já mám malé letadlo" musíme si uvědomit taky i to, že Výcvikové školy z Mošnova mají povolení na letišti v Příboře nacvičovat nouzové přistání v případě, že se na letišti nikdo nehlásil. V tom případě se klidně může stát že se nenahlásíte a budete lítat a překvapí vás letadlo.

Další problém když se nenahlásíme je takový ( ten nejčastější problém), že kolem Příbora je vyčkávací a obletový koridor Mošnova. Loni se již párkrát stalo, že kolem Příbora letělo ULL a věž o provozu na Příborském letišti nevěděla a ve stejné výšce se potkal model a ULL. Z tohodle hrozí největší problémy a když se nebudeme hlásit, a bude k takovýmto případům docházet tak nám může hrozit zákaz lítání, což asi nechceme. Hlídejme se prosím navzájem. Nespoléhejme na to, že tam někdo je, tak že se určitě hlásil, raději se zeptejte. Taky se mi párkrát stalo že jsem na to zapomněl.

Čislo na Věž v Mošnově 596 693 420 najdete jej také v článku, pravém sloupečku v kolonce letiště a také na letišti. Uložte si jej do telefonu a volejte. Za poskytnutí a sepsání článku poděkujme Davidovi Malouškovi.

 

 

 

    

13.1  Článek do Davida o kategorii F3RES
  David:

Větroně kategorie  F3RES

Název kategorie vznikl z počátečních písmen povolených ovládacích prvků (Rudder,Ellevator,Spoiler) . Na západ o nás se tato kategorie šíří cca od roku 2011 k nám bohužel dorazila až před cca rokem a půl. V loňském roce se uskutečnily první „zkušební“ soutěže.

O jaký model vlastně jde:

Větron s maximálním rozpětím 2m (2000 mm), dřevěné konstrukce s omezenou možností použití kompozitních prvků.  ( náběžné lišty a nosníky křídla a kormidel, spojky nosných ploch,  výložník ocasních ploch (trubka držící ocasní kormidla)).

K řízení je povoleno pouze použití výškového, směrového kormidla a spoilerů

Start se provádí pomocí gumicuku daných pravidel, který se skládá z 15 ± 0,2 metrů pryžové hadice a 100 ± 1 metr nylonového vlasce o průměru nejméně 0,7 mm s jednou připevněnou vlaječkou. 

Cíl letu,  pro ty kteří by chtěli soutěžit:  nalétat 360s.  (6 minut) a přistát do přistávacího kruhu co nejblíže středu. (jako u V2)

CELÝ ČLÁNEK ZDE

 

 

David

    

10.1  Výroční schůze
  Lukáš: Rok se s rokem sešel a my jsme opět všichni usedli v Policejní klubu na Výroční schůzi. Letos jsme výroční schůzi začali smutnou minutou ticha za Tondu Cikryta, který odešel do modelářského nebe. Poté jsme začali řešit organizační věci a odhlasovali si změnu proplácení akcí z klubu s tím že se nakoupí z klubu, ale kdo na akci přijede tak se poskládáme, aby jsme aspoň část peněz do klubu vrátili. Přijde mi to fér vůči lidem, kteří na akce nemůžou. Dále jsme mezi sebou přivítali nové členy a došla řeč na nejdůležitejší bod Letiště... Už jen to, že jsme v CTR letiště Mošnov tak by jsme měli brát zodpovědně, Prosím, kdykoli a s čímkoli přijedete na letiště, tak volejte na věž ať o vás ví a zbytečně tam neposílají na vyčkávačku ULL.. Nikomu z nás to neublíží a aspoň se nestane že by někoho na letišti překvapilo letadlo, které kolem prolétá na Mošnov.. Vyhneme se tak zbytečným problémům, kterých už tak je někdy dost. Poté jsme na stůl naložili výborný guláš, který pro nás připravil Jura s Helčou a děkujeme. Věřím, že jsme si ze schůze každý odnesli nějaký podnět, který by se dal během roku zrealizovat a budeme se všichni společně těšit ze společných chvil na letišti.
 

 

 

    

31.12  Silvestrovské polítání
  Lukáš: Jako již standartně jsme se i letos sešli na Silvestra na letišti v Příboře, abychom polítali a popřáli si do nového roku. Letos nám počasí moc nepřálo. Byla zima a dost foukalo, takže jsme ani moc nelítali a spíš jen klábosili. Aspoň jsme se opět sešli a prohodili pár slov i s ostatníma, se kterýma se přes rok na letišti moc nepotkáme. I takové setkání na letišti se cení a jsem rád že jsme schopni se takhle sejít. Letos nás navštívil i jeden odvážlivec u ULL. Do nového roku všem přejeme stejný stejný počet startů a přistání. A hlavně co nejméně karambolů.   

Láďa

Související obrázek Dejv